Dzięki regularnemu spożywaniu pokarmów bogatych w karoten skóra dłużej utrzyma złotobrązowe zabarwienie uzyskane latem, a opalenizna utrzyma się do późnej jesieni. Źródłem karotenoidów są: marchew, słodkie ziemniaki, natka pietruszki, jarmuż, szpinak, papryka, dynia, morele, brokuły, pomidory, jaja, algi, rokitnik, owoc dzikiej róży, owoce cytrusowe. Oprócz tego wiele wskazuje na to, że spożywanie dużych ilości owoców i warzyw przynosi także długotrwałe efekty dla skóry. Substancje roślinne, takie jak polifenole czy karotenoidy, przeciwdziałają procesom starzenia się skóry i sprawiają, że dłużej zachowuje ona młody wygląd. Pamiętajmy o brokułach, bogatych w silne antyoksydanty, tj. karotenoidy, chlorofil czy sulforafan. Brokuł możemy przyrządzić również z mrożonki, zawiera witaminy z grupy B, a także C i K oraz wapń, magnez, żelazo i cynk. Jarmuż oraz liście szpinaku to źródła dużych ilości witamin A, B6 oraz C. Idealnym warzywem dla urody, zawierającym mnóstwo składników sprzyjających zdrowej cerze, jest dynia. Jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę A, C, E, K, PP i karoten. Zawiera wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Ponadto dynia wzmacnia odporność. Dlatego w diecie o tej porze roku dynia powinna się znaleźć, obojętnie w jakiej postaci. Czy to jako zupa, czy też jako baza do ciasta czy placuszków, czy jakiekolwiek inne danie – dostarczy wrażeń smakowych, a naszej skórze substancji niezbędnych do tego, by była zdrowa i zadbana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz