piątek, 26 sierpnia 2016

Mocznik w kosmetykach

Mocznik

To jeden z głównych składników Naturalnego Czynnika Nawilżającego, który odpowiada za odpowiednie nawodnienie warstwy rogowej naskórka. W recepturach kosmetyków stosuje się go od dawna.
Mocznik jest substancją silnie nawilżającą i złuszczającą skórę. W stężeniu poniżej 10 proc. mocznik pełni funkcję składnika nawilżającego, który przyciąga cząsteczki wody i zatrzymuje je w naskórku. W wyższych stężeniach działa natomiast złuszczająco (przerywając wiązania wodorowe w keratynie) oraz reguluje proces rogowacenia naskórka.
Mocznik zmiękcza skórę oraz zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej naskórka, przez co ułatwia wnikanie składników aktywnych w jego głębsze warstwy. Preparaty z wysoką zawartością mocznika (około 50 proc.) zalecane są do przesuszonej i łuszczącej się skóry, u osób z atopowym zapaleniem skóry, oraz u chorych na cukrzycę.
Niższe stężenia mocznika (2,5-40 proc.) wykorzystuje się w balsamach do skóry, w kremach do rąk i do stóp. Produkty zawierające około 10 proc. mocznika działają przeciwbakteryjnie i przeciwświądowo. Stosuje się je w pielęgnacji skóry trądzikowej.

Brak komentarzy: